Bloedluizen
21-10-2018

Wat zijn bloedluizen?
- Bloedluis is een veel voorkomende parasiet bij vogel en pluimvee. Zijn naam is een beetje misleidend want het is geen luis maar een mijt.
Hoe zien ze er uit?
- Bloedluizen zijn wit tot grijsachtig van kleur, maar als ze zich met bloed hebben gevoed zijn ze donker- of felrood. Bloedluizen worden ongeveer 0,5 tot 1 mm lang.
Wat doen ze?
- 's Nachts komen de bloedluizen te voorschijn om bloed te zuigen bij vogels en pluimvee. Overdag verstoppen de mijten zich in kieren en spleten (of nestmateriaal) waar zij paren en hun eitjes leggen.
gevolgen van bloedluis
- Ze verzwakken de dieren waarbij ze bloed zuigen. Bij volwassen grotere dieren bv. kippen gaat dit niet van de één op de andere dag maar stilletjes aan. Kuikens kunnen doodgaan van de één op andere dag door bloedarmoede.
Hoe kan ik ze opmerken?
- Ze zitten op zit stokken en in de kieren van het hok. Je ziet een witte poeder met daar kleine rode en grijze beestjes in. U kan ze zelf op u voelen kruipen.

Bestrijden van bloedluis
Er bestaan verschillende methodes. Ik ga hier een paar benoemen en uitleggen, er bestaan meerdere methodes dan enkel deze.
Natuurlijk instinct
- Kippen nemen zandbaden. Hierbij graaft de kip een klein putje en schudden ze zand tussen hun veren in en zo zuiveren ze zich. Het zand schud parasieten af en werkt verstikkend.
bestrijding middelen
Ze bestaan in vloeibare vormen die je aanlengt met water en verspreid met een plantenspuit. Ook in poeder vorm bestaan ze, die je in je hok moet strooien. Ze komen ook voor in spray vorm. Je moet er het hele hok mee inspuiten.
- je vind ze in dierenwinkels, bij dierenartsen en online op webwinkels
beestjes om beestjes te bestrijden?
- Andere methode van bestrijden is roofmijten inzetten. Dit is de natuurlijke vijand van bloedluizen. Ze gaan in de spleten en kieren opzoek naar de bloedluis en eet hem op. Als alle luizen op zijn, sterft de roofmijt zelf. Deze roofmijten doen niks aan de kippen of vogels.
Mijn ervaring
- Ik werk het liefst met de vloeibare vorm. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar byemite. Uiteraard zijn er meerdere producten die werken. Ik geloof persoonlijk dat geen enkel hok 100% bloedluis vrij is. Ik geloof enkel dat je het minimaal kan houden met behulp van regelmatige controle en tijdig ingrijpen.
Kan het voorkomen worden?
Ja, er bestaan verschillende methodes om het zo goed mogelijk tegen te houden.
- Bloedluis bakjes: Dit zijn bakjes die je onder de zitstok monteert. Ze moeten gevuld worden met olie en op deze manier lopen de luizen in de val.
- Wit kalken van het hok: het is kalk gemengd met water en daarmee beschilder je het hok van kop tot teen. Dit is een erg oude methode die gebruikt werd bij de duiventillen. Wanneer de substantie opdroogt, poedert het een beetje af. Het is die poeder dat de luizen uitdroogt en uiteindelijk sterven ze er aan.
- Dicht maken van kieren en spleten: Dit helpt ook enorm bij het tegengaan van bloedluis.
Heeft u nog vragen? Bereik me via de Facebook pagina!